Ιούν 04, 2022

Στεφανής: Τι σημαίνει η δήλωση Μητσοτάκη ότι «οποιαδήποτε απειλή θα απαντηθεί με συντριπτικό τρόπο» 

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως “οποιαδήποτε απειλή θα απαντηθεί με συντριπτικό τρόπο”, που ασφαλώς απευθυνόταν στην Τουρκία. Τη δήλωση αυτή κλήθηκε νωρίτερα σήμερα να σχολιάσει ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και στρατηγός εν αποστρατεία,  Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και στρατηγός εν αποστρατεία,  Αλκιβιάδης Στεφανής, ανέλυσε σήμερα νωρίτερα από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ, τη συγκεκριμένη δήλωση, αλλά και συνολικά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

«Ένα σοβαρό κράτος, όπως η Ελλάδα, δεν περιμένει ποιο θέμα θα έρθει πρώτο στην επικαιρότητα για να κάνει τις ανάλογες ενέργειες. «Εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό αντιμετωπίζοντας συνολικά και το θέμα της διπλωματίας και της αποτροπής και της αμυντικής ισχύος, κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε».

Ερωτηθείς γιατί η Τουρκία το τελευταίο διάστημα ανεβάζει συνέχεια τους τόνους δείχνοντας μάλιστα έναν νέο χάρτη διεκδικήσεων που περιλαμβάνει να νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ο κ. Στεφανής απάντησε ότι «το κάνει για να συνεχίσει να έχει στην επικαιρότητα τις Γκρίζες Ζώνες, για να ανοίξει τη θεματολογία της εάν πάμε στη Χάγη, για να συντηρήσει στο εσωτερικό της μέτωπο την απειλή και να δείξει ότι η Ελλάδα είναι παραβατική και ότι δε σέβεται τις διεθνείς συνθήκες».

Όπως υπογράμμισε, οι ακραίες αντιδράσεις της Τουρκίας πυροδοτήθηκαν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. «Πριν πάει εκεί, είναι δεδομένο ότι καταγράφηκε από το επιτελείο του πρωθυπουργού τι θα πει, εκτιμήθηκε, αναλύθηκε και ειπώθηκε. Επίσης, καταγράφηκαν και οι πιθανές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα. Και ανάλογα με την αντίδραση της Τουρκίαςη Ελλάδα έφτιαξε και σχέδιο αντιμετώπισης», δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας.

Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή δήλωσε του πρωθυπουργού ότι οποιαδήποτε απειλή θα απαντηθεί με συντριπτικό τρόπο, ο εν αποστρατεία στρατηγός τόνισε ότι «εννοεί ότι πλέον έχουμε ξεφύγει από τη σημειακή αντίδραση, δηλαδή πάει ένα πλοίο κάπου και πάμε κι εμείς δίπλα, αλλά τώρα δείχνουμε την ενόχλησή μας συνολικά».

Αντίστοιχα, το καλοκαίρι του 2020, είπε ότι δεν αντιδράσαμε μόνο στην περιοχή εκείνη, αλλά ενεργοποιήσαμε την πολεμική μας αεροπορία, το σύνολο του ελληνικού στρατού, με αποτέλεσμα η τουρκική ηγεσία να ξαφνιαστεί από την υπερβολική αντίδραση της Ελλάδος. «Η Ελλάδα ξέρει τι θα κάνει. Δε θα αφήσουμε να περάσει κάτι, το οποίο έρχεται και ακουμπά στον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας».

Μάλιστα, επισήμανε ότι στο στρατιωτικό πεδίο, η Ελλάδα δεν έχει πάψει να προετοιμάζεται.

Ερωτηθείς αν φοβούνται προσπάθειες εσωτερικής αποσταθεροποίησης από την Άγκυρα με φωτιές και προβοκάτσια, υπογράμμισε ότι «φοβάμαι σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο δεν το έχω προβλέψει, δεν το γνωρίζω και κάτι για το οποίο δεν έχω τις δυνατότητες να το αντιμετωπίσω. Η Ελλάδα όμως έχει και τις δυνατότητες και τη γνώση και την εμπειρία να το αντιμετωπίσει».

Σχολιάζοντας τη στάση Σολτς, ο οποίος κράτησε ίσες αποστάσεις, τη χαρακτήρισε αναμενόμενη, καθώς όπως είπε είναι δύσκολο για έναν νέο πρόεδρο να αλλάξει το σκληρό κατεστημένο της γραφειοκρατίας της χώρας του, ωστόσο θα αλλάξει λόγω των ενεργειών της Τουρκίας.

«Αυτή τη στιγμή τίθεται σε κίνδυνο ίσως το πιο κρίσιμο κομμάτι την περιόδο αυτής της νατοϊκής συμμαχίας. Οι ενέργειες της Τουρκίας δυναμιτίζουν. Ο Στόλτενμπεργκ είναι ένας γραμματέας και δεν εκφράζει την πολιτική του Οργανισμού, αλλά εκφράζεται από τις χώρες», κατέληξε.

Πηγή: Reporter.gr

 


 
Διαβάστε ακόμα:
Θα σε Σκίτσο Ρε!
Δημοφιλή στο Internet
Best Of Network

Ακολουθήστε μας στα Social Media:
Facebook
Youtube
Twitter

(Visited 18 times, 1 visits today)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει