Νοέ 01, 2022

Σε ταλαιπωρεί η αυπνία; 2+1 tricks για να μην ξυπνάς κατά την διάρκεια της νύχτας

Τι λένε οι συμβουλές των ειδικών για να αντιμετωπίσετε τις διαταραχές ύπνου;

Μια από τις πιο συχνές διαταραχές που επικρατούν τα τελευταία χρόνια είναι η αυπνία.

Έρευνες που έγιναν σχετικά με το θέμα της αυπνίας, μιλούν για ποσοστό 6 έως 10% του πληθυσμού που πάσχει από διαταραχές ύπνου, οι οποίες επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που μοιράστηκε ο sleep expert Iván Eguzquiza.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο εγκέφαλος αφομοιώνει τα συναισθήματα της ημέρας και τότε είναι που μπορεί να προκύψουν και να αυξηθούν οι ανησυχίες.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά εύκολα tips για να αντιμετωπίσετε αυτές τις κρίσεις αϋπνίας, ειδικά για να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα που εμφανίζονται όταν ξυπνάμε στη μέση της νύχτας!

Πάνω σε αυτό ο Eguzquiza αναφέρει: «Αυτό που διαφοροποιεί κάποιον που βιώνει αϋπνία από κάποιον που δεν τη βιώνει, είναι ότι ξυπνά και μετανιώνει που ξυπνά, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα κορτιζόλης και έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο: όσο πιο ξύπνιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, τόσο πιο νευρικοί γίνονται.

Από την άλλη, όποιος δεν το έχει νιώσει αυτό δεν το βλέπει έτσι: ξυπνάει και σκέφτεται θετικά τον χρόνο που του απομένει για να συνεχίσει να κοιμάται. Γι’ αυτό και η θεραπεία της αϋπνίας έγκειται στη διαχείριση των σκέψεων».

Για την αποφυγή των νυχτερινών αυτών σκέψεων που μας κρατάνε ξύπνιους, ο ειδικός συμβουλεύει να κάνουμε τα εξής:

1. Γράψτε τι σας ανησυχεί πριν πάτε για ύπνο

Αποτυπώστε τις σκέψεις σας σε ένα σημειωματάριο. Πριν πάτε για ύπνο γράψτε ότι περνάει από το κεφάλι σας, τις σκέψεις ή τις ανησυχίες, με τις πιθανές εναλλακτικές ή τις λύσεις τους.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε την επόμενη μέρα.

Είναι κάτι σαν ατζέντα με τις δουλειές ή τις ανησυχίες, που θα σας επιτρέψει να χτίσετε αυτοπεποίθηση και πάνω απ’ όλα, να αφήσετε στην άκρη όλα αυτά τα πράγματα, προβλήματα ή ανησυχίες πριν πάτε για ύπνο.

2. Πιείτε κάτι ζεστό και σηκωθείτε από το κρεβάτι

Η μεταμεσονύχτια αυπνία καταπολεμάται ευκολότερα πίνοντας ένα ζεστό τσάι ή ρόφημα. Καλό είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να μην αγχώνεστε περισσότερο.

«Τα ζεστά ροφήματα ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και αυτό σας προκαλεί υπνηλία και βοηθάει στον ύπνο», εξηγεί ο ειδικός, αναφέρει το bestofyou.gr

3. Δημιουργήστε ένα ritual που ο εγκέφαλος συνδέει με το να πάτε για ύπνο

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, ο εγκέφαλος συνδέει πάντα ιδέες που σκεφτόμαστε και γι’ αυτό είναι πολύ βοηθητικό να δημιουργήσουμε το δικό μας ritual πριν πάμε για ύπνο, ώστε να συσχετίζεται με την ανάγκη να πέσουμε για ύπνο.

Ο ειδικός λέει: «Πρόκειται για τη δημιουργία διαδικασιών που θα βοηθήσουν το μυαλό πριν πάτε για ύπνο».

Για την καλύτερη επίτευξη αυτού, μπορείτε να διαβάσετε κάτι όπως ένα μικρό beauty ritual που θα σας χαλαρώσει ή να κάνετε διαλογισμό.

Τέλος, αν λάβουμε υπόψη ότι τα επίπεδα μελατονίνης μειώνονται μετά τα 40 χρόνια –που σημαίνει ότι έχουμε πιο ελαφρύ ύπνο από αυτή την ηλικία–, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία για την καλύτερη ποιότητα του ύπνου μας.

ΠΗΓΗ

(Visited 9 times, 1 visits today)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει