Ιούν 06, 2023

Ο δεκάλογος της αντιηλιακής προστασίας

Το καλοκαίρι είναι και επισήμως εδώ.

Πριν φύγουμε για διακοπές ή βγούμε στις παραλίες καλό είναι να θυμόμαστε τους δέκα βασικούς κανόνες αντιηλιακής προστασίας που μας παραθέτει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Κατερίνα Λαμπρινοπούλου:

1. Διαλέγουμε αντιηλιακό ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, τον φωτότυπο (δηλαδή το χρώμα του δέρματος μας) και τις δραστηριότητές μας.

2. Δεν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό σε παιδιά κάτω των 6 μηνών και δεν τα εκθέτουμε στον ήλιο. Από 6 μηνών και πάνω για τα παιδιά προτιμάμε παιδικά αντιηλιακά με SPF 50+.

3. Για τους ενήλικες συστήνεται αντιηλιακό με SPF50+ για το ανοιχτόχρωμο δέρμα, ενώ για τα πιο σκούρα δέρματα ένας SPF30 είναι αρκετός.

4. Για τα λιπαρά δέρματα και τα δέρματα με ακμή είναι προτιμότερα τα προϊόντα σε μορφή γέλης ή λοσιόν. Για τα κανονικά και ξηρά οι κρέμες, ενώ για τα ευαίσθητα ή αυτά που εμφανίζουν αλλεργίες, τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα.

5. Στην πόλη χρησιμοποιούμε αντιηλιακά με χημικά φίλτρα για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ στην παραλία ή αν κάνουμε σπορ, αντιηλιακά που περιέχουν φυσικά φίλτρα μόνα τους ή σε συνδυασμό με χημικά, για να είναι ανθεκτικά στο νερό και στον ιδρώτα.

6. Ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα, αν ιδρώσουμε κάθε 2 ώρες, ενώ αν είμαστε σε δροσερό μέρος κάθε 4 ώρες.

7. Πρέπει να διαβάζουμε τον ακριβή δείκτη που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία και για τις δύο ακτινοβολίες (UVA και UVB).

8. Στα χείλη εφαρμόζουμε αντιηλιακό σε μορφή πομάδας ή γέλης, ενώ στη μύτη και τα αυτιά αντιηλιακό με φυσικά φίλτρα. Όταν υπάρχει αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής, χρησιμοποιούμε αντιηλιακό σε σπρέι.

9. Η ποσότητα επίσης είναι πολύ σημαντική ώστε το αντιηλιακό να προσφέρει την προστασία που υπόσχεται.
Για το πρόσωπο, τον λαιμό και το άνω μέρος των χεριών απαιτείται ποσότητα ίση με δύο κουταλάκια του γλυκού, περίπου δηλ. τη διπλάσια ποσότητα από την ενυδατική μας κρέμα.

10. Δεν χρησιμοποιούμε αντιηλιακά από το προηγούμενο καλοκαίρι και φροντίζουμε αυτά που χρησιμοποιούμε να τα φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος.

Πηγή: Ο δεκάλογος της αντιηλιακής προστασίας

(Visited 8 times, 1 visits today)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει