Μαρ 14, 2022

«Νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Άγκυρα

Επί δύο ώρες συζητούσαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στο προεδρικό μέγαρο Βαχντετίν όπου ο Τούρκος πρόεδρος παρέθεσε γεύμα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Σε όλη την διάρκεια του γεύματος ήταν μόνο οι δύο τους και η συζήτηση δεν έμεινε μόνο στα μεγάλα διεθνή και περιφερειακά θέμα, αλλά υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε κλίμα συναντίληψης ότι οι τόνοι πρέπει να πέσουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το γεύμα κράτησε δύο ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια οι ηγέτες ήταν μόνοι τους. Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συζήτηση και η κάθε πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις.

Ήταν όμως τελείως διαφορετικός τόνος οξύτητας από μέρους της τουρκικής πλευράς» έλεγαν μετά τη συνάντηση κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως «μετά από πολύ καιρό, οι δύο χώρες συνομίλησαν ως σύμμαχοι για τις μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας που βάζει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Υπήρξε συναντίληψη ότι με βάση αυτά που γίνονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δεν υπάρχει λόγος να προσθέτουμε προβλήματα και εντάσεις».

Σε αυτό το περιβάλλον, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και δόθηκε έμφαση στα θέματα της θετικής ατζέντας και της οικονομικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τέθηκε και το ζήτημα της ενέργειας, χωρίς να επεκταθούν οι δύο ηγέτες σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι δύο πλευρές, με βάση το κλίμα που διαμορφώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κανάλια επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα.

 

 
Διαβάστε ακόμα:
Θα σε Σκίτσο Ρε!
Δημοφιλή στο Internet
Best Of Network
 
Ακολουθήστε μας Social Media:
Facebook: https://bit.ly/2tmfoeK
Youtube: https://bit.ly/2I2oDGD
Twitter: https://bit.ly/2ujU2CG

(Visited 73 times, 1 visits today)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει