Σεπ 23, 2013

Καλύτερος ύπνος για τους μη καπνιστές !

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν άλλον έναν λόγο για να κόψει κανείς το κάπνισμα. Θα κοιμάται καλύτερα.
Είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε συστηματικά τη σχέση του τσιγάρου με τον ύπνο και το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι οι μη καπνιστές κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα από τους καπνιστές.
Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι για κάθε τσιγάρο που καπνίζει κανείς μέσα στη μέρα, η διάρκεια του βραδινού ύπνου μειώνεται κατά μέσο όρο 1,2 λεπτά.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Τζόζεφ ΜακΝαμάρα, διαπίστωσαν ότι το 11,9% των καπνιστών δυσκολεύεται να κοιμηθεί, το 10,6% ξυπνάει μέσα στη νύχτα και το 9,5% ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί.
Τα αντίστοιχα ποσοστά προβληματικού ύπνου για τους μόνιμους μη καπνιστές είναι πολύ χαμηλότερα (4,8%, 5,3% και 4,6% αντίστοιχα).
Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι σταματούν το κάπνισμα, βλέπουν γρήγορα βελτίωση στον ύπνο τους (οι πρώην καπνιστές εμφανίζουν αντίστοιχα ποσοστά δυσκολίας στον ύπνο 7%, 7,8% και 6,3%).
Το κάπνισμα θεωρείται βασική αιτία διαφόρων ασθενειών και πρόωρου θανάτου, κυρίως από καρκίνο των πνευμόνων.
Από την άλλη, ο ανεπαρκής ύπνος, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, σχετίζεται με ποικίλα σωματικά και ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, διαβήτη, υψηλό σάκχαρο κ.ά..
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι στις διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τον ελλιπή και κακό ύπνο.
Πηγή: ΑΜΠΕ
(Visited 3 times, 1 visits today)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει