Νοέ 17, 2023

Ανακαλύψτε τον τύπο της τρίχας σας: Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβετε γιατί πέφτουν τα μαλλιά – Τρόποι αντιμετώπισης

Ο τύπος της τρίχας σας θα σας πει γιατί πέφτουν τα μαλλιά σας!

Η φυσιολογική απώλεια των μαλλιών κυμαίνεται γύρω στις 80-100 τρίχες την ημέρα. Κάθε άνθρωπος χάνει φυσιολογικά το 10% των μαλλιών του στην ηλικία των 40 με 50 ετών.

Όταν η απώλεια αυτή είναι μεγαλύτερη και επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για περιστασιακή ή μόνιμη τριχόπτωση (αλωπεκία).

Τύποι αλωπεκίας

Διακρίνουμε τις διάχυτες αλωπεκίες, που μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες, και τις εντοπισμένες, που γενικά είναι παθολογικής αιτιολογίας και απαιτούν ιατρική συμβουλή.

Οι οξείες διάχυτες αλωπεκίες, πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες και προκαλούνται κυρίως από ψυχοσυναισθηματικό σοκ, ορμονικές αλλαγές, οξεία λοίμωξη κι έντονη κόπωση.

Επίσης μπορεί να ευθύνεται μια  μη ισορροπημένη διατροφή, μια θεραπεία με ορισμένα φάρμακα, η μηχανική καταπόνηση (βαφές, περμανάντ, έντονο βούρτσισμα κ.λπ.).

Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα αποκαθίσταται σταδιακά, αλλά δεν πρέπει να παραμελείται, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αλωπεκία.

Οι χρόνιες διάχυτες αλωπεκίες, οφείλονται σε μηχανική καταπόνηση των τριχών, σε μη ισορροπημένη διατροφή και έλλειψη βιταμινών, λήψη φαρμάκων, ορμονικές αλλαγές και γενετική προδιάθεση.

Ιδιαίτερα η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, αποτελεί τη συχνότερη μορφή τριχόπτωσης (90%), και προσβάλει άνδρες και γυναίκες.

Συνήθως η ινιακή περιοχή δεν προσβάλλεται.

Στον άνδρα είναι κληρονομική, ενώ στη γυναίκα οφείλεται κυρίως σε μια αύξηση των ανδρογόνων.

Τέλος η γυροειδής αλωπεκία είναι συνήθως εντοπισμένη και καθολική αλωπεκία, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του τριχωτού της κεφαλής.

Ο δικός σας τύπος τριχόπτωσης

Για να ανακαλύψτε τον τύπο της τριχόπτωσης που σας ταλαιπωρεί, μπορείτε για αρχή να αναρωτηθείτε, πόσες περίπου τρίχες σας πέφτουν καθημερινά. Εάν πρόκειται για περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, τότε η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και απαιτείται μια αγωγή προτεινόμενη από τον φαρμακοποιό ή από τον ειδικό γιατρό, ανάλογα με την περίπτωση.

Επίσης παίζει ρόλο αν η τριχόπτωση είναι εντοπισμένη ή διάχυτη, πόσο καιρό παρουσιάζεται κι αν υπάρχει κληρονομικότητα.

Αν έχετε περάσει τελευταία έντονες καταστάσεις άγχους και στρες, λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να παρουσιάζεται τριχόπτωση.

Αν σας ταλαιπωρεί κάποιο θέμα υγείας, έχετε αλλάξει διατροφικές συνήθειες ή βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά σας, πάλι μπορεί να έχετε απώλεια.

Οπτικά, μπορείτε να τραβήξετε μια τούφα από κάθε πλευρά του κεφαλιού σας και να κοιτάξετε τις τρίχες που έχουν μείνει στα δάχτυλά σας.

Εάν είναι περισσότερες από τρεις, τότε η τριχόπτωση θεωρείται μη φυσιολογική.

Επιπλέον, βλέποντας το τριχωτό της κεφαλής μπορείτε να εντοπίσετε πιθανή σμηγματόρροια, ερύθημα ή πιτυρίαση.

Με την αφή μπορείτε να διαπιστώσετε εάν τα μαλλιά σας είναι ξηρά ή λιπαρά.

Προτεινόμενη αντιμετώπιση

Η αποτελεσματική λύση στην τριχόπτωση σημαίνει σωστή διατροφή, αντιμετώπιση ορμονικών διαταραχών, μειωμένο στρες και συστηματική χρήση των κατάλληλων προϊόντων.

Η συνδυαστική και συνεπής χρήση προϊόντων όπως, σαμπουάν, τονωτικής λοσιόν και συμπληρώματος διατροφής, εξασφαλίζει σημαντική βελτίωση του προβλήματος.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των αιτίων της τριχόπτωσης.

Θα πρέπει να υπάρχει αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας στον θύλακα και ενεργοποίηση του μεταβολισμού των κυττάρων στον θύλακα.

Τα σωστά προϊόντα προσφέρουν συμπτωματική αντιμετώπιση και ικανοποίηση των απαιτήσεων του τριχωτού.

Γίνεται απαλός καθαρισμός και προετοιμασία για την αγωγή, ρυθμίζεται η λιπαρότητα και αντιμετωπίζονται ερεθισμοί.

Επίσης υπάρχει προστασία από μηχανικό, χημικό, περιβαλλοντικό στρες, αντιοξειδωτική προστασία, αντιγήρανση, θρέψη και τόνωση.

Περιποίηση των μαλλιών 

Επιλέξτε προϊόντα που δεν εμποδίζουν τη χρήση άλλων προϊόντων styling ή conditioners. Πρέπει να είναι σχεδιασμένα ώστε να μη φριζάρουν τα μαλλιά, να μην τα θαμπώνουν και να μην κολλάνε την τρίχα.

Ιδανικά μπορεί να έχουν ένα άρωμα διακριτικό και ταυτόχρονα ευχάριστο.

Τα κατάλληλα προϊόντα για την τριχόπτωση

Επιλέξτε ένα σαμπουάν που είναι απαλό, τονωτικό και ρυθμίζει την λιπαρότητα ή την ξηρότητα του τριχωτού. Εφαρμόστε λοσιόν με δραστικά συστατικά κατά της τριχόπτωσης.

Αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται είτε καθημερινά, είτε 2-3 φορές την εβδομάδα για 8-12 εβδομάδες σε καθαρό τριχωτό.

Μάλιστα, οι λοσιόν οι οποίες εμπεριέχουν μινοξιδίλη, αυξάνουν τη ροή του αίματος και των θρεπτικών συστατικών προς τον θύλακα της τρίχας. Έτσι, σταματούν την τριχόπτωση, ενώ διεγείρουν την επανεμφάνιση τριχοφυΐας από αδρανείς θύλακες.

Συμπλήρωμα διατροφής

Όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα βασικά αίτια της τριχόπτωσης είναι η κακή διατροφή. Τα απαραίτητα συστατικά των συμπληρωμάτων διατροφής για υγιή μαλλιά είναι τα παρακάτω, σύμφωνα με το yo.gr.

Το νικοτιναμίδιο ενισχύει τον μεταβολισμό υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Το παντοθενικό οξύ επιβραδύνει την τριχόπτωση και ενυδατώνει την τρίχα και το τριχωτό.

Η έλλειψή της βιοτίνης προκαλεί αποφολιδωτική δερματίτιδα και απώλεια των μαλλιών. Βασικά δομικά αμινοξέα των μαλλιών είναι η L κυστίνη και η  L μεθειονίνη. Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος συμμετέχουν σε διαδικασίες της πρωτεϊνικής σύνθεσης.

Τα συμπληρώματα αυτά λαμβάνονται συνήθως σε μορφή κάψουλας που περιέχει παράλληλα και βιταμίνες Β5, Β6, Β8, αμινοξέα (L-κυστίνη, L-μεθειονίνη), ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά.

Πηγή

(Visited 15 times, 1 visits today)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει