Νοέ 19, 2023

Είμαστε όσο «φαινόμαστε» και κυρίως, «όσο νιώθουμε»

Με το προσδόκιμο ζωής να έχει αυξηθεί και μεγάλος σε ηλικία να θεωρείται κάποιος πάνω από τα 72 έτη, ανοίγονται ευκαιρίες σε πολλούς τομείς της ζωής. Η δυνατότητα άθλησης, μάθησης ακόμα και η επαγγελματική προοπτική σε ένα καινούριο κλάδο φαντάζουν πλέον απολύτως εφικτά

Όταν ένας υπερήλικας μαραθωνοδρόμος και μια 50χρονη φοιτήτρια  αποτελούν την καλή είδηση της ημέρας, καταλαβαίνουμε πως διανύουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή όπου τα ηλικιακά στερεότυπα αρχίζουν να εμφανίζουν ρωγμές. Κερδίζοντας χρόνια στο μέσο προσδόκιμο ζωής, η λεγόμενη τρίτη ηλικία μετατίθεται για κάποια χρόνια μετά. Τι σημαίνει όμως αυτό για την ανθρωπότητα; Πότε γινόμαστε και πότε νιώθουμε πραγματικά μεγάλοι; Τι παραπάνω δυνατότητες έχουμε σήμερα ως ηλικιακά ώριμοι που δεν είχαμε παλαιότερα;

Στα ερωτήματα αυτά η NN δίνει τις απαντήσεις μέσα από μια έρευνα μακροζωίας, βάσει της οποίας σήμερα «μεγάλος» θεωρείται κάποιος που έχει συμπληρώσει τα 72 έτη. Η νεότητα μας κερδίζει χρόνια χαρίζοντάς μας ευκαιρίες που κάποτε δεν είχαμε. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές της νέας εποχής είναι η αποδόμηση των ηλικιακών προκαταλήψεων. Μπορεί παλαιότερα το γήρας να αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την εκπλήρωση των επιθυμιών και των στόχων της ζωής μας, σήμερα όμως το τοπίο έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει.

Τα παραδείγματα ηλικιωμένων αθλητών είναι ενδεικτικά για αυτήν την τάση στην αλλαγή νοοτροπίας. Ο Fauja Singh, σήμερα 112 ετών, είναι ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος του κόσμου, έχοντας ξεκινήσει το τρέξιμο στα 89 του χρόνια και συνεχίζει να τρέχει έως και σήμερα που μετρά 100 χρόνια ζωής. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα αξιοθαύμαστη περίπτωση αποτελεί ο Στέλιος Πρασσάς, ο οποίος ξεκίνησε τους μαραθωνίους στα 59, συμπληρώνοντας μέχρι στιγμής, στα 92 του έτη, 32 συμμετοχές σε αγώνες.

Όπως συμπεραίνει η έρευνα Μακροζωίας της ΝΝ, αν κάποτε οι άνθρωποι μεγάλωναν με ανεκπλήρωτα όνειρα και απωθημένα, τώρα μπορούν να πάρουν τα ηνία και να κάνουν πράξη όσα επιθυμούν. Προκειμένου όμως να συμβεί αυτό, απαιτείται η κατάλληλη στήριξη σε συνδυασμό με ένα σωστά μελετημένο πλάνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια ενδεχόμενη αλλαγή καριέρας είναι εφικτή ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία αρκεί να επενδυθεί χρόνος και χρήματα στην επιπλέον εκπαίδευση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της επιμόρφωσης. Παραμένουμε επίκαιροι και ενημερωμένοι στον επαγγελματικό μας τομέα εφόσον εκπαιδευόμαστε συστηματικά, παρακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και τις νέες τεχνολογίες. Πόσω μάλλον στις μέρες μας που το αποτύπωμα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ολοένα και πιο συχνό, καθιστώντας την ανάγκη για μια δια βίου μάθηση ιδιαίτερα επιτακτική. Καλώς ή κακώς, ζούμε σε μια ανταγωνιστική εποχή, η οποία δεν πρέπει να μας βρει εκτός παιχνιδιού.

Είναι σαφές λοιπόν, πως μια ουσιαστική και μακρόχρονη ζωή δεν είναι κάτι που αφήνεται στην τύχη. Απαιτεί τόλμη και μια στοιχειώδη- τουλάχιστον- οικονομική προετοιμασία. Όπως σωστά συνοψίζει η έρευνα, η ρευστότητα του σήμερα μάς οπλίζει με τη δύναμη της αλλαγής. Να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να την ορίσουμε όπως φανταζόμαστε και ονειρευόμαστε. Οι Έλληνες δηλώνουν ήδη σε ένα ποσοστό 69% έτοιμοι να ζήσουν μια μακρόχρονη ζωή, με το 35% να δηλώνει έτοιμο για θεμελιώδεις αλλαγές στην ζωή του. Η πραγματική επιτυχία όμως εξασφαλίζεται χάρη στη θέληση και τον συστηματικό προγραμματισμό.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς στον τομέα της συμβουλευτικής εργασίας, η εκούσια ή ακούσια αλλαγή της επαγγελματικής ρότας μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε. Ένας σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός σε συνάρτηση με τις ευκαιρίες της αγοράς μπορεί να μετατρέψει το άγνωστο σε μια αληθινή προοπτική. Η πιο επιτυχημένη αλλαγή καριέρας είναι αυτή που εκμεταλλεύεται τις εμπειρίες και την εκπαίδευση του εργαζομένου, διοχετεύοντας τις σε διαφορετικό τομέα.

Ξεπερνώντας το κοινωνικό στερεότυπο σχετικά με την ηλικία, κερδίζουμε την ελευθερία ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη ζωή μας. Αν λοιπόν, μια μαμά αποφασίσει να σπουδάσει με το που φύγουν τα παιδιά της από το σπίτι, μπορεί και οφείλει στον εαυτό της να το πραγματοποιήσει. Ίσως αντικειμενικά να ζούμε σε μια πολύπλοκη και δύσκολη εποχή, είναι όμως και προνομιακή γιατί μας χαρίζει πολλά χρόνια ζωής και εφόδια.

Στο ερώτημα «τελικά τι είναι αυτό που μας γερνάει» ή έρευνα της NN δίνει την απάντηση: είμαστε όσο «φαινόμαστε» και κυρίως όσο «νιώθουμε». Με απλά λόγια εκτός από τη σωματική μας υγεία, εξίσου σημαντική είναι η συναισθηματική και η ψυχολογική μας κατάσταση. Αν κρίνουμε από το παράδειγμα του Fauja Singh και του Στέλιου Πρασσά, έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας για να παραμείνουμε νέοι!

Πηγή

(Visited 23 times, 1 visits today)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει